Trädparadiset i norr

Från latinets arbor uppkom ordet arboretum, vilket betyder träd. Ett arboretum kan enkelt beskrivas som en botanisk trädgård med bara träd och buskar.

Arboretet i Baggböle är ett paradis på 16 hektar där över 2000 buskar, träd och klätterväxter av olika arter planterats.Trädgården är belägen precis invid Umeälven i anslutning till Baggböleforsen, som bara i sig själv är värt ett besök. Forsen är en magisk plats som kan få vem som helst att koppla av och samla sina tankar.

Trots att växterna är som vackrast under vår- och sommarmånaderna går det inte av för hackor att besöka arboretet vintertid. En solig januaridag kan vara minst lika vacker som en blomstrande eftermiddag i maj.

Johnny Schimmel ansvarar för arboretet i Baggböle, och det gör han med stor passion. Johnny minns att han som student på Skogshögskolan besökte platsen 1985.

– Det var svårt att se framför sig vad det skulle bli av det här, och jag hade aldrig kunnat drömma om att jag skulle arbeta här. Om 200 år kommer det här att vara världens vackraste arboretum, det är jag säker på.

Om du vill ta en guidad tur är det fullt möjligt, turen skräddarsys efter dina önskemål och intressen. Arboretet går att nå både till fots och cykel samt är till stor del rullstolsanpassat.

Hela världen samlad
Genom hela arboretet slingrar sig en lång stig. På vägen passerar du allt mellan Västra Nordamerika till Sibirien och Östasien. Tanken är att trädgården ska efterlikna skog i de olika världsdelarna. Allt från silverlönn till lagerpoppel och hårigt krusbär, alla med klingande latinska namn. En vacker och vild blandning av flora och fauna.

Intill forsen ligger en spännande plats så kallad “Buddhagrottan”, ett rum liknande en grotta, och den som kliver in får sig en överraskning. Innanför dörren är ett konstverk liknande en mediterande Buddha placerat. Men, som enligt konstnären är det ett självporträtt av honom hemma i tv-soffan. Konstverket ger asiatiska vibbar, vilket gav Johnny inspiration till att skapa en japansk trädgård.

På samma mark som arboretet är en mycket vacker gammal herrgård belägen. Här bedrivs konferens- och restaurangverksamhet i högsta klass. Herrgården är privatägd, och en dröm för Johnny är att själv köpa herrgården för att göra den till ett med arboretet.

Historian
Stiftelsen Arboretum Norr bildades 1975 i ett samarbete mellan Umeå Universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Umeå Kommun. Ett par år senare, 1981, påbörjades de första planteringarna i Baggböle. Idag har stiftelsen tre arboretum i Norra Sverige; huvudarboretet i Baggböle, campusområdet i Umeå som sköts av Skogshögskolans studentkår och det absolut nordligaste i Gällivare.

 

Mer information

Relaterade artiklar