Baka tunnbröd i Västerbotten

Tunnbrödsbak är en urgammal tradition - inte minst i Västerbotten. I Åsele kan du hyra in dig i en bagarstuga. Dessutom med instruktör.

I en traditionell bagarstuga sker bakningen i köket. Där finns en stor öppen vedeldad ugn där eldandet, uppvärmningen, påbörjas redan dagen innan bakningen ska ske. Elden görs upp med tall och björkved i mitten av ugnen och får brinna ut innan en ny eld görs upp tidigt nästa morgon. Den får sedan brinna hela dagen.

    - Elden brinner först i mitten av ugnen och när bakningen börjar flyttas glöden och elden längst bak och utmed sidorna, berättar Sylvia Samuelsson, egen företagare i Åsele och ofta nyttjare av bagarstugan vid Åsele Hembygdsgård, och fortsätter:
    - Elden måste alltid underhållas. Enbart glöd gör att det blir dålig övervärme och brödkakorna blir då inte genomgräddade.

Samma deg hela dagen

Den särskilda deg som används får jäsa flera timmar, och det är samma deg som används hela dagen. Degen är en specialitet för varje by och varje bagerska. Alla har sina önskemål och det sker ständigt en utveckling av degarna. Traditionellt bakades det förr bröd två till fyra gånger per år. Brödet torkades för att sedan läggas i korgar som hängdes upp högt under taket i ett förrådshus.
    I dag finns det plastpåsar och frysboxar att förvara bröd i och mjukkakor i och tunnbrödsrullar är också nyheter - historiskt sett.

Inget givet recept 

    - Min mormor bakade av 20 liter sötmjölk och arbetet tog en hel dag utan större avbrott. Jag bakar av 5 liter och det räcker för mig, konstaterar Sylvia Samuelsson och beskriver sedan bakprocessen steg för steg:
* Degen jäses och delas upp i mindre degbitar som läggs upp på bakbordet. Där får de jäsa en andra gång.
* Degarna kavlas ut med rikligt med mjöl omkring sig. För lite mjöl gör att degen fastnar. Mjöl sopas på med en speciell liten sop. I min by används en sop som är gjord av en hundsvans.
* Kakan vänds och kavlas ut till den storlek som den skall gräddas i.
* Kakan förs över till bakefjälen och naggas med en speciell rulle. Verktyget som används att föra över kakan med kallas spjälk.
* Kakan skjutsas hastigt in i ugnen och gräddningen går snabbt. Kakan vänds med den speciella ugnsspjälken.
* När kakan fått önskvärd färg lyfts den ut och sopas vid ett speciellt bord, skärs i delar och viks ihop. Kakan läggs på en plats där den kan svalna innan den förpackas i plastpåsar.

    - Brödet som Kristina Oderstål bakar på bilden ovan innehåller mjölk, rågsikt, vetemjöl, grahamsmjöl, jäst och salt. Recept finns inte noga angivet. Erfarenheten gör att det inte behövs. Bagerskan känner när det är bra. Det går utmärkt att göra sin egen deg efter önskemål. Viktigt är dock att de ska vara lösare än traditionella bröddegar som bakas hemmavid. Det gäller att prova sig fram.

Hyr bagarstugan

Åsele Hembygdsgård hyr ut bagarstugan, bokningar görs på 0941-142 30.

 

Relaterade artiklar