Umeå vimlar av smakställen

Umeå har blivit en matstad att räkna med på senare år, det märks inte minst på det antal restauranger som finns att besöka, eller det faktum att det är hart när omöjligt att få ett bord en fredag- eller lördagskväll om du inte bokat i förväg – det märks också i allra högsta grad på den ökade standarden och kvalitetsmedvetenheten som följer som en röd tråd i Umeås krogvärld.

Orsakerna till det utökade utbudet och också Umeåbornas allt större intresse och medvetenhet kring mat- och dryck är flera. Att Umeå har vuxit som stad, har ett gott och välmående klimat för nya företagssatsningar och ett kulturhuvudstadsår i ryggen som fungerat som en positiv kraft för att öka nyfikenheten kring Umeå som destination är bara några av anledningarna. Umeå känns mer och mer som en ”liten storstad” helt enkelt, och det beteende man ser i storstäder, med folk som rör sig ute i krogmiljö även på vardagar, syns nu också här.

– Förr åt man parmiddagar hemma, nu gör man det på krogen, berättar till exempel Mia Karlsson Jonsson, på Rex, som tycker att Umeåborna överlag har blivit duktigare på att gå ut. Lars och Per Åkerlund på Open-Closed i Väven menar att krogen numera ses som en mötesplats, vilken som helst, där man kan uppleva något positivt även under veckodagarna. 

Dessa två herrar, som drivit delikatessbutiken Duå under tio års tid, får dessutom väldigt mycket beröm från flera av krögarna i staden – de ses som två stora inspirationskällor till Umeåbornas ökade intresse för mat och dryck. Både Anders Samuelsson på Gotthards krog och Peter Stenmark som driver Köksbaren och Le Garage säger att brödernas kärlek för den goda råvaran och engagemanget de har i att förmedla denna passion har varit mycket betydelsefull, även om det så klart finns ett generellt ökat intresse i hela Sverige som drivs av media i diverse matprogram och explosionen av nischade kokböcker.

Jörgen Engdahl på Hunger & Törst pratar också om entusiasmen för det lokala, genuina och norrländska.

Vi har ett rikt råvaruskafferi runt omkring oss, det i sig ger en ökad medvetenhet, folk har vilt i frysen hemma, bär plockade runt knuten och svamp från senaste fjällresan. Man vill veta vart maten man stoppar i sig kommer ifrån helt enkelt.

 

Det som flera av krogarna i Umeå har gemensamt är intresset för det lokala, ekologiska och närodlade, såväl som användandet av nya tekniker i köket. Men självklart har de alla sin egen nisch som de tror på.

Gotthards krog vill man utmana sig själva och laga mat man inte gjort förut. De har som mål att sätta det gröna i fokus i många av sina rätter och fånga etnoinslag med oväntad kryddning som ska ge smakkombinationer vi inte är vana vid. Man byter meny en gång per månad och har ett starkt hållbarhetsfokus vad gäller tillagningen, hela råvaran ska tas om hand. 

Köksbaren har till exempel öppnat ett Vinrum, ett chambre separée, för upp till sex personer. De som bokar rummet kan se fram emot ett eget helhetskoncept som inte ska lämna någon oberörd. Vad det bjuds på är alltid en överraskning, men det är rätter som sporrar och utmanar kockarna. Målet är högt, Peter Stenmark pratar om ”No limits” och ”Umeås bästa restauranghål”!

I övrigt fortsätter man på sina inslagna linjer för Köksbaren, som en riktigt bra köttrestaurang med starkt socialt gemyt, och Le garage, som den stolta familjerestaurangen som serverar fransk bistromat med svenska inslag.

På Rex har man också höga ambitioner. När restaurangen under 2016 fyllde 20 år kunde man erbjuda hela Rådhuset till Umeåborna. Förutom Rex brasserie som är själva hjärtat i verksamheten och numera också Umeås äldsta krog, finns där nu konferensverksamhet, en festvåning, Rådhuskällaren - som är en craft beer pub med inspiration från såväl USA och Canada som Danmark, och så Juliette – som under dagtid erbjuder caféverksamhet och under kvällstid förvandlas till en bistro och generös cocktailbar för vuxen publik. Där möts man under de senare timmarna av jazziga toner och en lättare men exklusiv servering av ostron & champagne, ost & chark, anklevertoast och mycket annat.

Hunger & Törst, som ligger i den anrika Aschanska Villan vid Umeåälven och som tidigare inhyste restaurangen Socialize, drivs numera av krögaren Jörgen Engdahl. Han uppfyller sin kockdröm med en fast 3- eller 5-rättersmeny som ändras varje vecka. Restaurangen gör helt enkelt valet åt gästen genom att erbjuda det bästa som finns i råvaruväg för säsongen just nu. Den fasta menyn till trots ska man inte tveka om man är allergiker eller inte äter exempelvis kött eller fisk, hälsar han, det löser man på plats, men säger man till i förväg så ger man så klart restaurangen en större möjlighet att överraska. 

Till varje meny finns färdigkomponerade dryckes- och vinpaket men man får självklart även botanisera själv i utbudet från vinkällaren. Förutom de färdigkomponerade menyerna erbjuder man också ost och vin, ett chambre separée för upp till 22 personer, eller bara lite skönt barhäng. Det händer även att man  överraskar med att bjuda in exempelvis olika vin- ost- och ölproducenter som gör gästspel.

Open-Closed, den beryktade cocktailbaren som förvandlar delikatessbutiken Duå till en lägereldsplats för en liten men lyckligt lottad skara gäster varje onsdag-lördagskväll, utvecklar ständigt sin bar. Det betyder att man arbetar hårt med sitt unika uttryck och fortsätta fokusera på den goda råvaran, och inte minst, den goda historien. För en cocktailmeny som byter skepnad varannan vecka, rattad av Emil Åreng och Karl-Martin Edin, två prisbelönta bartenders som inte ruckar på sin stil, kan aldrig annat än överraska. Och en bonus är att du aldrig vet vem som blir din kompis vid bardisken.

 

Relaterade artiklar