Tvillingarna Åhdéns hobby blev störst i världen

Gitarrer, gitarrer och åter gitarrer.

Tvillingbröderna Åhdén från Vännäsby har skapat världens finaste samling av vintagegitarrer som nu har blivit till Guitars - The Museum i Umeå. 

Kulturhuvudstadsåret 2014 bjuder på en närmast oändlig rad av aktiviteter. Ett av de mest spännande var invigningen av Gitarrmuseet som ligger i tidigare Vasaskolans pampiga lokaler. Från och med invigningen den 1 februari kan allmänheten ta del av bröderna Samuel och Michael Åhdéns fantastisk samling av gitarrer - en av världens största privatägda samlingar.
    Det är en mytomspunnen värld som nu öppnas upp. En värld som för bröderna Åhdén alltid varit privat. Samlandet har inte varit så mycket att prata om. Att de suttit på en unik skatt där på kammaren i Vännäsby har aldrig varit någonting märkvärdigt.
    Så har, helt enkelt, livet sett ut. 

40 år av samlande 

    I över 40 år har tvillingbröderna samlat på gitarrer, basar, förstärkare och annan musikrekvisita som tillsammans innefattar cirka 500 objekt som nu ställs ut i det nya musikhuset i centrala Umeå. Det är en vandring mellan rader av rariteter. Här finns verkligen allt - och väsentligt mycket mer. Och här finns bröderna Åhdén som kan historierna om varje enskild gitarr som om de köpt densamma i går. En guidad tur är en upplevelse - även om du inte råkar vara musik- eller gitarrnörd.
    Vi pratar instrument värda tiotals miljoner kronor, vi pratar enstaka överlevande exemplar av gitarrer som samlare världen över skulle dö för att få äga. Men Åhdéns pratar aldrig om pengar. Värdet på de 300 gitarrerna är ointressant.
    - Det är meningslöst för vi kommer aldrig att sälja någon. Vi har aldrig haft något behov av att visa upp dem. Vi har bara velat äga dem, titta på dem och spela på dem. Vi spelar på alla, gitarrer är gjorda för att spelas på oavsett vad de är värda, säger de.

Det blev till slut för dyrt

1992 stannade dock brödernas resa. Prisbilden på vintigegitarrer från det gyllene årtiondet 1956-1966 hade fått en hysterisk utveckling. I mitten av 90-talet kunde du köpa en Gibson Les Paul från 1958 för runt 35 000 dollar. Tio år senare var priset uppe i närmast obegripliga 750 000 dollar.
    Det blev helt enkelt för dyrt för bröderna att fortsätta sitt samlande som började med gitarrer byggda av masonit och en bild på Brian Jones i Rolling Stones med en Gibson ES330 på höften som på något sätt väckte intresset.
    I mitten av 70-talet köpte de sina första gitarrer för egna pengar av legendariske Jan "Halkan" Hallqvist i Stockholm. Han blev en mentor, tog hem speciella modeller men visste också hur man såg skilnad på ett orginal och en kopia.
    1982 dök sedan Greken upp. Jo, han var och förblir "Greken". En fixare som köpte och sålde populära prylar från USA. Plötsligt skulle han köpa gitarrer i USA och ta hem dem till bröderna Åhdén.
     - Vi visste aldrig vad han skulle komma med härnäst. Det kunde vara kashmirrockar eller boots. Men han fixade oss också en massa gitarrer och vi köpte så många vi hade råd med, sålde en del och sparade intäkterna.

Ett handslag räckte för Greken

Det kunde bli 30-40 gitarrer på en gång och allt som fanns som säkerhet var ett handslag och ett litet förskott.
     - Utan Greken hade vi aldrig kunnat samla ihop så många gitarrer. Han var en otrolig fixare. Greken lyckades också fixa den kanske mest speciella gitarren i samlingen. Bröderna hade länge gäckats av att inte kunna få tag i en Fender Broadcaster. Endast 200 exemplar tillverkades under de få månader som den hette Broadcaster och bröderna Åhdén hade erbjudits att köpa Pink Floydgitarristen David Gilmores - för 120 000 kronor.
    De hade inte råd.
    Greken lyckades dock hitta en närmast oanvänd Broadcaster hos en gitarrhandlare i Washington. Då tog bröderna Åhdén ett sällsynt banklån för att lösa affären.
    Att sedan gitarren, som såldes för 140 dollar när den lanserades, sedan beslagtogs på Heathrow i London när en knarkhund markerat - är en annan historia.
    En av de historier ur den outtömliga källa som Samuel och Michael Åhdén bär med sig - och nu berättar för alla som vill lyssna. 

GÖRAN NORDELL BERÄTTAR HELA HISTORIEN OM GITARRTVILLINGARNA 

 

 

Relaterade artiklar