Upplev Kungsleden i sommar.

Den sträcker sig 450 kilometer genom den svenska fjällvärlden och är en av världens bästa vandringsleder. Från Hemavan i syd till Abisko i norr bjuder den på varierad natur och häftiga fjällupplevelser.

Låter det avancerat? Det är det absolut inte. Prova någon av sträckningarna mellan Ammarnäs och Hemavan, avstånden mellan övernattningsstugorna är passande för dagsturer och du behöver inte ens bära med dig proviant.

Längs leden mellan Hemavan och Ammarnäs finns fem STF-stugor som alltid erbjuder en sovplats, och de ligger på lagom avstånd för de sex dagsetapper som det tar att färdas hela sträckan. Dessutom finns det en butik med förnödenheter i var och en av stugorna, så det går bra att bara bära med sig det nödvändigaste. Givetvis går det precis lika bra att vandra en del av leden, men bli inte förvånad om du blir sugen på att fortsätta. Ett alternativ är att åka helikopter till Tärnasjöstugan och gå åt ena eller andra hållet för en tredagarstur.

Stugvärdar till din tjänst

Förutom mat och sovplats finns det stugvärdar på plats under hela sommarsäsongen, redo att ta emot dig när du anländer. De ser till att alla kommer till rätta, berättar hur självhushållningen fungerar och att alla får en sovplats. Det bästa är att var och en av stugvärdarna kan bli din personliga källa till spännande upplevelser i området. De har tips om vad du absolut inte får missa när du ändå är på plats, och flera av dem har också specialkunskaper om allt från fåglar till väder. Kunskap de gärna delar med sig av och som förgyller din vandring.

Välj en eller flera etapper

På turen mellan Ammarnäs och Hemavan befinner du dig i Vindelfjällens naturreservat som är Europas största reservat. Miljön är varierande vilket innebär stor variation av växter och djur. Har du tur får du se en fjällräv, för här finns Sveriges starkaste population av arten. Här till höger ser du alla etapper från Ammarnäs till Hemavan. Och du kan lika gärna gå åt andra hållet.

Dagsetapper Ammarnäs-Hemavan:

Ammarnäs-Aigert, 8 km, 2-3 timmar
Den kortaste etappen, men med ganska kraftig stigning. Vandringen börjar vid bron över Vindelälven i Ammarnäs och efter ett tag viker leden upp genom björkskogen. På väg upp mot kalfjället får du vacker utsikt över Ammarnäs deltaland. Intill en sjö, strax ovanför trädgränsen, ligger STF Aigert. På andra sidan sjön ligger Ruovadatjjávrátje. Stugan är belägen vid foten av det för samerna heliga fjället Äijvisåive. Här finns också en bastu att mysa i efter turen. Den givna dagsturen härifrån går brant upp på StorAigert, den högsta toppen i närområdet, med utsikt över hela det vidsträckta Vindelfjällens naturreservat åt väster.

Aigert-Serve, 19 km, 5-7 timmar
Servestugan ligger på ungefär samma höjd som Aigertstugan, men landskapet är långt ifrån platt däremellan. Du passerar faktiskt Kungsledens högsta pass söder om Kebnekaisefjällen på sträckan. Vid etappens högsta punkt, Juovvatjåhkka, finns en öppen raststuga med panoramautsikt över Norra Storfjället. STF Serve är synlig på långt håll och alldeles innan du kommer fram passerar du en bro över Servvejuhkka med sitt ståtliga vattenfall. Hed- och myrmarkerna i området gör att det finns ett artrikt fågelliv och intressant fauna kring stugan. Och i början av augusti kan du hitta Norrlands guld - hjortron här.

Har du tur hittar du hjortron eller kantareller på turen.

Serve-Tärnasjö, 14 km, 4-5 timmar
En kullig etapp som börjar i gles björkskog och sedan fortsätter upp på kalfjället. Passa på att vända dig om för att inte missa utsikten över Tjulträskets dalgång i öster. Längs vägen passerar du också myrmarker där det kan vara vått. Längs leden finns flera småsjöar och fiskevatten för sportfiske. Framme vid STF Tärnasjö kan du belöna dig med ett dopp. Här finns en bastu vid sjön där du kan värma dig om vattnet skulle vara kyligt. Ett tips är att köpa färsk fisk av Kåge som sommartid bor i stugan intill STF Tärnasjö.

Tärnasjö-Syter, 14 km, 4-5 timmar
En lättvandrad etapp som passerar Tärnasjöns unika övärld. Den södra delen av Tärnasjön är fylld av hundratals holmar och tillhör Vindelfjällens intressantaste formationer. Du korsar sjön på en serie spännande hängbroar. Efter en brant stigning genom björkskog når du så småningom Syterstugan som upp- fördes 1923. Tanken var att det skulle vara en utgångspunkt för toppturer mot Norra Sytertoppen, 1767 meter över havet.

Syter-Viterskalet, 12 km, 3-4 timmar
Etappen domineras av Syterskalet, en milslång korridor med grönskande dalbotten mellan gråsvarta stup. I den u-formade dalen betar ofta renhjordar och det är en mäktig upplevelse att vandra här igenom. I både den västra och östra mynningen finns raststugor med utsikt in i dalen. Den första stugan i Viterskalet uppfördes redan 1925, och nya STF Viterskalet byggdes 2001.

Viterskalet-Hemavan, 11 km, 3 timmar
Det finns två alternativa vägar när du närmar dig Hemavan, antingen korsar du Västra Syterbäcken och följer bäcken mot Blå Vägen eller så följer du Kungsledens östra sträckning. Längs turen finns gott om fjällbäckar att fylla vattenflaskan i, och det är fin utsikt mot de norska fjällen. På sydsluttningarna finns fina kantarellmarker om du besö- ker området på sensommaren. Målet, och Kungsledens sydliga entré, ligger precis vid Vindelfjällens Naturum Hemavan. Väljer du att gå i motsatt riktning kan du börja turen med att ta Hemavan Gondol upp till toppen innan du börjar vandringen mot Viterskalet.

Mer om vandring i Västerbotten i sommar >

 

Bilder: Copyright Hemavan Tärnaby PR-förening

Relaterade artiklar