Upptäck forsar och urskogar i länets naturreservat.

Upplev naturen så som den var innan människan.

En mäktig naturupplevelse. Så beskriver Peter Näslund ett besök i något av Västerbottens naturreservat. - Där upplever man naturen som den var innan människan började exploatera den, säger han.

- Bara man använder sunt förnuft brukar det gå bra, säger Peter Näslund och skrattar. Men kom ihåg att man inte får samla in växter eller insekter i ett naturreservat, och på många ställen måste man ha hunden kopplad.

I Västerbotten finns runt 250 naturreservat och en nationalpark. Variationen bland reservaten är stor, här finns älvdeltan, forsområden och stora urskogsområden. Och ett besök passar alla, såväl äventyrslystna som pensionärer och barnfamiljer. 
– Många av reservaten är också handikappanpassade, berättar Peter Näslund, naturförvaltare på länsstyrelsen i Västerbotten. En del reservat ligger invid stora vägar och är mer lättåtkomliga. Av naturliga skäl har de mer besökare än de som ligger ute i vildmarken.

De flesta naturreservat lämpar sig för vandring, fågelskådning och jakt. Och med tanke på att reservaten är skyddade råder särskilda regler, som kan variera från reservat till reservat. Reglerna kan till exempel gälla tältning, eldning och förtöjning av båtar. Det enklaste är dock att på plats läsa skyltarna vid reservatet för att få information om vad man får och inte får göra, eller läsa på före besöket på länsstyrelsens hemsida.

Han besöker själv gärna Västerbottens fantastiska naturreservat. 
– Ja, det är en mäktig naturupplevelse. Där ser man hur naturen såg ut innan människorna började exploatera den. Reservaten har en oerhörd biologisk mångfald!

Relaterade artiklar