Kalvträskskidan – äldre än pyramiderna

Den är äldre än Babylons hängande trädgårdar och Egyptens pyramider. Kalvträskskidan hittades 1924 i en myr där den legat i 5200 år. Längdskidåkningens vagga.

Att längdskidåkning skulle ha uppfunnits i trakterna runt Skellefteå är kanske en sanning med modifikation. Men ingen kan motsätta sig det faktum att världens äldsta skida hittades i en myr alldeles utanför den lilla byn Kalvträsk i Västerbotten. Året var 1924 och det anmärkningsvärda fyndet har onekligen satt sin prägel på Kalvträsk och dess cirka 40 invånare.   

Tre män - och ett dike

Förr om åren var myrdikning en lika självklar syssla som stubbrytning och höhässjning. Man dikade för att frigöra jordbruksmarker eller förbättra skogens tillväxt. Så även i Kalvträsk, Västerbotten. År 1924 skulle tre män, en Josef, en Hugo och en Tyko, utföra en myrdikning i ett våtmarksområde i närheten av sjön Fäbodträsket.  
    - Föga anade dem vad de skulle hitta när de satte spadarna i jorden den morgonen, säger Owe Söderström och ler stort.
    Förutom att vara vår guide är Owe också längdåkningsentusiast tillika Kalvträskbo sedan barnsben.
    - Den skida som påträffades visade sig nämligen ha legat i mossen i närmare 5200 år, vilket än i dag gör fyndet till världens äldsta bevarade träföremål.

Perfekta skarsnöförhållanden 

I lagom takt tar vi oss fram genom det vita vinterlandskapet. Vi färdas på breda skogsskidor som bär bra även i lössnö. Fyndplatsen ligger knappa tre kilometer från byn. Och det är dit vi är på väg.
    - Originalet var 204 centimeter långt och dryga 15 brett, berättar Owe. Och staven, den var liksom skovelformad nertill, rund upptill och mätte 156 centimeter.
    Den mest påtagliga skillnaden, jämfört med moderna skidor, menar Owe, är nog att Kalvträskskidan helt saknade brätten.
    - Den måste ha varit otroligt svårmanövrerad om det inte var bra bär i snön.
    Dagens före är dock av sådan karaktär att det bär nästan var som helst. Det är senvinter. Plusgrader på dagen. Minus nattetid. Med andra ord perfekta skarsnöförhållanden. 

Väggprydnad hos vissa

Owe har inga moderna skogsskidor. Han går istället på ett par riktiga kalvträskskidor. Inte originalen förstås, men väl ett par kopior som han snickrat ihop hemma i verkstaden.  
    - Ibland säljer jag en skida som inredningsdetalj, berättar Owe. Tydligen finns det de som vill ha en Kalvträsksskida på väggen därhemma.
    Det enda som skiljer Owes kopior gentemot originalen är bindningarna.
    - Tiden blev knapp så jag tvingades till en nödlösning, säger Owe ursäktande om sina "snöskobindningar".  
    Originalet hade bindningar av läderremmar.  Faktiskt av samma typ som även påträffats i Sibirien.
    - Det skulle kunna tyda på någon form av samröre mellan Kalvträsk och de ryska skogarna. 

Världens äldsta skida är äldre än pyramiderna

Hur man än vänder och vrider på saken är Kalvträskskidan imponerande gammal. Den är äldre än både Egyptens pyramider och Babylons hängande trädgårdar. Att världens äldsta träföremål bevarats så väl under årtusendena har med myrmarkens beskaffenhet att göra.
    - Djupt nere i myren är syretillförseln otroligt låg, berättar Owe, och det gör att förruttnelseprocessen nästan helt uteblir.
    Ursprungligen fanns det två skidor, men den ena föll sönder under förflyttningen från fyndplatsen. I dag finns den intakta skidan och staven att beskåda på Skidutställningen på Västerbottens Länsmuseum i Umeå.
    - Men nöjer du dig med en kopia kan du besöka oss här i Kalvträsk.
    Förutom den fysiska fyndplatsen kan byn stoltsera med litet museum dedikerat Kalvsträskskidan - Kalfträsk Historiska Museum.
    - Vägg i vägg med Kalvträsks lanthandel, säger Owe nöjt.  
    För fyra år sedan uppmärksammades Kalvträskskidan även av organisationen Sveriges muséer. Då genom att tilldelas utmärkelsen Klenod 2010. En tävling som syftar till att lyfta fram det svenska kulturarvet genom annorlunda och spännande vardagsföremål.

Satt sin prägel på platsen

Turen går i sakta mak och Owe stannar gärna upp och berättar. Om Kalvträskskidan, om svunna tider och om bygden. Förkunskaper inom skidåkning är förvisso inte så dumt, men knappast nödvändiga för en lyckad tur.
    - Kalvträsk är en bygd med fina skidåkningstraditioner, berättar Owe.
    1963 arrangerades det första Kalvträskloppet i regionen. Ett sex mil långt skidlopp med start i Kalvträsk och målgång i Burträsk.
    - Loppet arrangerades i obruten följd mellan åren 1963 och 2004.
    När vi kommer fram till fyndplatsen klingar historieberättandet ut. Allt runt omkring tystnar. Det är som att var och en av oss blir påminda om någonting. 5200 år kan trots allt vara en oändligt lång tid, men samtidigt försvinnande kort. Allt handlar om perspektiv. Lugnt och stilla gör Owe upp en eld och ställer sotpannan på plats. Dessutom plockar han fram korvmackor och hembakta vetebullar.
    - Det är klart, säger han till sist, att det inte säkert att vi Kalvträskare skulle ha varit de vi är i dag om det inte hade varit för att en Josef, en Hugo och en Tyko hade fått för sig att frostdika myren utmed Fäbodträsket den där förmiddagen för snart 90 år sedan. 

Relaterade artiklar