Västerbottens egen gitarr

Ytterligare en dröm har gått i uppfyllelse för tvillingarna Åhdén. I maj 2016 lanserades den unika Västerbottensgitarren. Lokalt designad och producerad.

Ytterligare en dröm har gått i uppfyllelse för tvillingarna Åhdén. I maj 2016 lanserades den unika Västerbottensgitarren. Lokalt designad och producerad.

Tvillingarna Åhdén som tillsammans drivit världens enda gitarrmuséum, Guitars, sedan 2014 har under hela sin uppväxt haft ett brinnande intresse för unika gitarrer och dess historia. Under årens gång har både klassiska amerikanska bilar och dyrbara gitarrer byteshandlats och sålts för att de allra mest spektakulära gitarrer ska få ta sin plats i samlingen. På muséet finns över 400 gitarrer, spelade på av alla från ZZ Top till Elvis Presleys bandmedlemmar.

Nu har ytterligare en dröm gått i uppfyllelse - i form av Västerbottensgitarren. Ett samarbete mellan träförädlingsföretaget Baseco i Sorsele, Guitars i Umeå och landshövding Magdalena Andersson. Besöksnäring, skogsindustri och modern industridesign har tillsammans skapat en lokalt producerad produkt i världsklass, helt unik i sitt slag. Både råvara, design och tillverkning sker i länet.

Gitarrkroppen är utformad i mörkt golvträ, designad av Magnus Melkersson/Struktur design. Ett traditionellt Västerbottens-W har även fått sin plats på gitarrhuvudet. Gitarren kommer att produceras i begränsad upplaga, och varje exemplar får sitt unika ortsnamn vilket också graveras in på gitarrhuvudet.

Gitarren säljs för att stödja driften av museet och byggs on demand med 6 månaders leveranstid efter kundens beställning.

Relaterade artiklar