Västerbottensost före Google

Att Västerbottensost faller många i smaken råder det ingen tvekan om. Delikatessen från Burträsk är dessutom på tio-bästa-listan över varumärken i Sverige. Det firar vi med ett vinnande recept.

Att Västerbottensost faller många i smaken råder det ingen tvekan om. Nu har delikatessen från Burträsk dessutom slagit sig in på tio-bästa-listan över varumärken i Sverige. Det firar vi med ett vinnande recept.

Det är Yougova som varje år rankar de varumärken i Sverige som det talas mest om. I positiva ordalag då i media, reklam, nyheter, slott och koja och hos den vanliga familjen. Deltagarna får helt enkelt svara på om de hört något positivt eller negativt om varumärket. Sedan summeras poängen ihop.
Volvo toppar listan följt av Ica och Ikea med Västerbottensost, som nykomling, på sjunde plats, före storheter som Google och Blocket. Bland de övriga på listan finns giganter som Michelin, Apple, Samsung och Bmw så visst är osten från Norrmejerier i synnerligen gott sällskap, om vi får vitsa till det lite.

Burträsk Värdshus har rätterna  

Och visst finns det ställen i Västerbotten där du som gäst kan njuta av Västerbottensosten. Utställningsanläggningen i Burträsk som tidigare drevs av Norrmejerier är i dag stängd men Agneta Karlsson, som tidigare jobbade i Besökscentret, har tillsammans med partnern Eilert From tagit över värdshuset i Burträsk och kommer inte minst att ha Västerbottensost bland rätterna på menyn.

Ett vinnande recept 

För att fira den smakfulla placeringen för den välkända osten bjuder vi på ett recept från bloggaren Pia Wall som på sin "Rostad mandel och ruccola" presenterar recept av alla de slag. Det här är hennes favorit med Västerbottensost:

Ugnsbakade paprikor fyllda med Västerbottensost,
risoni och toppade med rostad, flagad mandel.

4 portioner.
5 paprikor.
3 dl risoni, okokt.
Salt i pastavattnet.
1 dl mandelspån.
1 knippe bladpersilja.
100 g Västerbottensost.
2 dl créme fraiche.
Salt och svartpeppar.
Halvera paprikorna, kärna ur dem. In i 225-gradig ugn i knappt 20 minuter. Koka risonin al dente. Sila bort vattnet. Rosta mandelspån i en torr stekpanna., hacka persiljan. Riv osten, blanda med créme fraiche och den kokta risonin. Smaka av med salt och svartpeppar. Ta ut paprikorna från ugnen och fyll dem med ostpastan, strö över mandelspån och persilja. Riv över lite ost.

    Ät och njut!

 

 

Relaterade artiklar