Vintersim – en cool livsstil

När det kalla vattnet, möter den varma kroppen händer något med både kropp och själ.

Ett dopp i isvaken under kalla vintermånader kanske inte låter så lockande, men när du väl har provat lägger sig upplevelsen som bomull om hjärtat.

Med ett vinterbad händer det något i hela blodomloppet och effekten är mer än uppfriskande. Att kyla ner sig lite då och då visar på goda hälsoeffekter. Efter en nerkylning behöver kroppen värmas upp. Under uppvärmningsfasen ökar metabolismen, det innebär att kroppen producerar fler vita blodkroppar som är viktigt för ett väl fungerande immunförsvar. 

Ett dopp i isvaken ger även ömma muskler en chans att snabbare återhämta sig. Kylan stimulerar då blodcirkulationen och tillförseln av syre och näringsämnen ökar. För att inte tala om alla endorfiner som frigörs under ett härligt vinterbad - en riktigt hälsoboost och en uppfriskande upplevelse. 

Ett skandinaviskt mästerskap

Fascinationen över att bada under vintern har renderat i ett skandinaviskt mästerskap. Mörkrets och Kylans Glada vänner arrangerar vintersimmet mitt i de centrala delarna av Skellefteåälven. En tävling som lockar deltagare från olika världsdelar och en riktig folkfest som värmer skönt i vinterkylan. Vintersimsåret 2015 fick en bra start. Den 7 februari deltog 200 tävlande i tävlingarna. Deltagarna tävlade i 0,1 grader "varmt" vatten på distanser från 25 meter till 450 meter i disciplinerna bröstsim, frisim samt stafetter.

En hatt på knoppen, skyddar kroppen

En naken kropp som vistas i minusgrader förlorar 50 procent av kroppsvärmen ut genom huvudet. Därför är det viktigt att skydda knoppen mot nedkylning, något som du bäst gör genom att inte doppa huvudet i det iskalla vattnet och genom att behålla mössan på.
I samband med vintersimstävlingen arrangeras även en hattävling där simmarnas huvudbonader bedöms utifrån dess humoristiska förtjänster och kreativitet mer än utifrån dess funktionalitet.

Söndagsdoppet

Vinterbad är som sagt inget man enbart gör under tävlingsdagarna en gång per år. Nej, ett vinterdopp kan genomföras vilken dags som helst i veckan. För nybörjaren utgör veckans vilodag, alltså söndagen en utmärkt möjlighet att bekanta sig med kulturen. Då tar nämligen Skellefteåborna gärna ett dopp i Kågehamns isvak. Där möts människor i olika åldrar för att vinterbada och alla som vill får en chans att prova på ett uppfriskande dopp i det iskalla blå!


Relaterade artiklar