Platser i Västerbotten

Västerbotten bjuder på stora kontraster. Mellan kust och fjäll möter du allt från natur och djurliv till stadspuls. Varmt välkommen till oss!

Platser i Västerbotten

Karta

Hemavan Tärnaby

Hemavan Tärnaby bjuder på skidåkning i fantastisk fjällmiljö med rejält snödjup. Skoter, fiske och vandring längst med Kungsleden är också populära aktiviteter för den friluftstörstande besökaren. Res hit direkt med flyg.

Klimpfjäll

Längs vildmarksvägen ligger fjällorten Klimpfjäll – en plats som året runt lockar med upplevelser och kul saker att göra.

Kittelfjäll

Sveriges bästa skidåkning? Ja, många tycker det. På din pistkarta hittar du en skön mix av nedfarter. Här har du också chans att prova heliski (vågar du?). Hotellen i Kittelfjäll fixar ditt boende i dubbelrum, vandrarhem eller stuga.

Borgafjäll

Här börjar äventyret i storslagen natur med fiske, skidåkning och vandring. Hyra skoter är också ett kul alternativ. Camping, stuga och hotell är några bra sätt att övernatta på i den genuina fjällbyn Borgafjäll.

Saxnäs

Saxnäs ligger vackert mellan vatten, skog och fjäll. Här upplever du naturens närhet med aktiviteter som vandring, fiske, längdskidor och skoterutflykter.

Umeå

Spännande shopping, schyssta hotell, förstklassiga restauranger och ett rikt kulturliv. I Umeå är du mer välkommen. Gå på festival med kompisgänget – eller flyg hit för en mysig weekend med någon du gillar.

Skellefteå

Välkommen till en typisk kuststad i Norrland med ett otypiskt rikt utbud av shopping, nöjen, kultur, natur och upplevelser. Klubbor är poppis: hockey på vintern och golf på sommaren. Skellefteå museum lär dig allt om bygdens historia.

Ammarnäs

Ammarnäs är portalen till Vindelfjällen och bjuder bland annat på fiske och fjällvandring – här kan du ta en tur längs den berömda Kungsleden. Många typer av boende finns i Ammarnäs: camping, stugor och hotell.

Bjuröklubb

Ett naturreservat med fascinerande historia.

Burträsk

Burträsk ligger vackert beläget vid sjön Burträsket, omgivet av skog och odlingslandskap. Naturen och ett levande kulturliv ger besökaren minnesvärda natur och kulturupplevelser. För många är Burträsk känt för tillverkningen av Västerbottensost.

Dorotea

En lugn plats där du både kan göra kulturnedslag och har nära till naturen. För jakt och fiske är Dorotea en perfekt utgångspunkt. Eller vad sägs om att spana på björn? Camping, vandrarhem och hotell är några boendealternativ.

Lycksele

Lycksele djurpark är en klassiker för hela familjen. Härligt blöt blir man på Ansia Badpark. Marknad i Lycksele betyder folkfest och tusentals besökare – den arrangeras två gånger om året. Motorveckan är en annan häftig publikdragare.

Malå

Närheten till natur och kultur i kombination med shopping och nöjen gör Malå till ett uppskattat resmål. På toppen av Tjamstanberget mitt i Malå kan besökaren njuta av utsikten över den lappländska naturen. Tjamstanbackarna är ett populärt mål för skidåkare, inte minst barnfamiljerna.

Nordmaling

Nordmaling är havskommunen som erbjuder rofyllda naturupplevelser och ett fantastiskt fiske i älvar och hav. Olofsfors Bruk, Järnäsklubb och Kronören är populära besöksmål.

Norsjö

En skön blandning av vildmarksliv och kultur- och industrihistoria väntar dig som besöker familjära Norsjö. Här kan du uppleva den norrländska naturen från ovan, ge dig ut på ett äventyr i vildmarken, spela golf, fiska och koppla av i naturskön miljö.

Sorsele

Besök Hembygdområdet och Inlandsbanemuseet. Ge dig ut på en båttur längs Vindelälven, paddla kanot, upplev ett fiske i världsklass, njut av ett vackert vinterlandskap.

Vilhelmina

Vilhelmina ligger vid Volgsjön och är ett centrum i södra Lappland som erbjuder möten med kultur, natur och spännande utomhusaktiviteter.

Vindeln

Här kan du uppleva vacker natur, bad, forsränning, fiske och mycket mer. Allt med den orörda och vackra Vindelälven som fond. Buberget är Vindelns egen skidbacke med allt från familjebacke till off pist-åkning.

Åsele

Åsele Marknad, fiske och jakt är kanske de vanligaste anledningarna till ett besök i Åsele, men här finns en rad andra spännande reseanledningar.

Granö

Vackert belägna Granö by kännetecknas av kuperad terräng, skog och jordbruksmark. Genom landskapet rinner en av Västerbottens stora älvar, Umeälven. Bo som en fågel i ett fågelnäste, ge dig ut på en flottfärd, njut av naturen.

Vännäs

Här möts Vindelälven och Umeälven. Du kan shoppa konsthantverk, äta himmelskt god glass med smak av både älgört och Västerbottensost och uppleva hela länets motorhistoria.

Robertsfors

Kulturhistoriska miljöer, härliga stränder och familjevänliga vinteraktiviteter. I den vackra naturen trivs familjen, vandraren, fiskaren och golfaren. Museibesök, konstutställningar, teater och musik lockar den kulturintresserade. Sahara Hotnights, Frida Hyvönen och Jimmy Källqvist startade sin musikkarriär här.

Norrbyskär

Norrbyskärs mycket speciella historia berättar om hur några kala, obebodda skär under 1800-talets slut förvandlades till ett sjudande samhälle, uppbyggt kring Europas största ångsåg.

Bygdsiljum

Mitt emellan Umeå och Skellefteå ligger Bygdsiljum. En liten ort med många natursköna upplevelser.

Storuman

Storuman är en knutpunkt i Lappland . Kommunen är omkring 75 kvadratmil och sträcker sig ända till norska gränsen. I väster ligger fjällbyarna Tärnaby och Hemavan.