Burträsk

Burträsk ligger vackert beläget vid sjön Burträsket, omgivet av skog och odlingslandskap. Naturen och ett levande kulturliv ger besökaren minnesvärda natur och kulturupplevelser. För många är Burträsk känt för tillverkningen av Västerbottensost.

Här finns natursköna omgivningar med möjlighet för besökaren att vandra, paddla kanot eller fiska. Om det är stor gädda och gös du söker så är Burträsket definitivt en av sjöarna att besöka.

På Hembygdsområdet finns ett antal kulturbyggnader att se bland annat Risåträskgården som kommer från byn Risåträsk och innehåller målningar av den kände allmogemålaren Per Olof Hållén som verkade i Västerbotten i mitten på 1800-talet. Här firas Midsommar och två helger i juli genomförs populära Burträsksvängen som består av två delar, en Festival och en Spelmansstämma.

För många är Burträsk känt för tillverkningen av Västerbottensost. Ett besök på sommaröppna Västerbottensost besökscenter kan kanske ge svar på frågan; Varför går det bara göra Västerbottensost i Burträsk? Kanske kan guiden berätta? Beror det på mjölken eller är det Ulrika Eleonora Lindströms gamla recept?

Gör ett besök och ta del av mystiken och de många frågorna kring Västerbottensost. I restaurang och café finns menyer som bygger på Västerbottensost och i butiken finns Västerbottensost i alla former samt delikatesser, tillbehör och inspirerande kokböcker.

Mer information