Dorotea

En lugn plats där du både kan göra kulturnedslag och har nära till naturen. För jakt och fiske är Dorotea en perfekt utgångspunkt. Eller vad sägs om att spana på björn? Camping, vandrarhem och hotell är några boendealternativ.

Dorotea kommun är den sydligaste av inlandskommunerna i Västerbottens län och inkörsporten till landskapet Lappland. Dorotea har elva naturreservat. Två av dem, Gitsfjället och Blaikfjället, delas med Vilhelmina. Dessa stora reservat med milsvida myrar, fjällnära skogar och kalfjäll erbjuder rika naturupplevelser. Stenbithöjden, ett kuperat vildmarksområde med skog av urskogskaraktär, ett område som delas med Åsele är väl värt ett besök.

Börja gärna med att göra en rundvandring där du besöker hembygdsområdet och Dorotea kyrka. Kyrkan är ritad av Evert Milles och i den kan du se två av Carl Milles statyer. Intill kyrkan finns skulpturgruppen Nattvarden av Björn Martinius.

Under sommarmånaderna kan du besöka Sveriges (kanske världens) enda husvagnsmuseum, du kan spana på björn, vandra eller vara en del av Stora Återvändardagarna med marknad och diverse aktiviteter.  På området hålls varje år en höstmarknad som är både uppskattad och välbesökt.

Mer information

Dorotea