Hemavan Tärnaby

Hemavan Tärnaby bjuder på skidåkning i fantastisk fjällmiljö med rejält snödjup. Skoter, fiske och vandring längst med Kungsleden är också populära aktiviteter för den friluftstörstande besökaren. Res hit direkt med flyg.

Skidorten som erbjuder skidåkning på riktiga fjäll

Hemavan och Tärnaby är två orter i Västerbottens län, landskapet Lappland som bjuder på skidåkning för alla nivåer. Mellan Hemavan och Tärnaby är det 18 kilometer och man tar sig enklast med egen bil eller taxi. Hemavans skidområde har totalt 9 liftar, 27 nedfarter, 3 barnområden, 1 snowpark och en Skicross-Arena. I Hemavan finns även friåkningsparadiset Kobåset som av många anses som Sveriges bästa friåkningsområde. I Tärnaby finns 5 liftar och 13 nedfarter däribland kändisarna Ingemarbacken, Ringbranten och Anjabacken.

Hemavan Tärnaby gränsar till Vindelfjällens natureservat, Europas största orörda vildmarksområde. Reservatet omfattar 550 000 hektar, och inom området har tre samebyar sitt sommarbetesland. 

I Hemavan startar Kungsleden som slutar 45 mil norrut i Abisko. Våra byar och dalgångar kännetecknas av småskalighet och personlig service. En stor skillnad jämfört med andra fjälldestinationer är vår personliga prägel. De jättelika anläggningarna lyser med sin frånvaro. Kanske är det en av förklaringarna till att många av våra gäster väljer att komma tillbaka år efter år. 

Endast ett par timmar bort med bil ligger Helgelandskusten i Norge, som med sin vackra skärgård är väl värd ett besök. 

Kungsleden » Visst vet du att Sveriges mest kända vandringsled startar här? Leden startar i  Hemavan i söder och sträcker sig till Abisko i norr 45 mil. Däremellan finns det en oerhört varierande terräng som erbjuder god vandring oavsett om du är erfaren fjällvandrare eller nybörjare.

Drottningleden » Drottningens egen led är en 9 km lång vandringsled mellan Laisaliden och Naturum i Hemavan. Från Laisaliden utgår man vid trädgränsen med en fantastisk utsikt mot norska toppar och glaciärer. Leden är relativt lättvandrad utan att ge avkall på fjällkänslan, vilket gör den lämplig för alla vandrare, stora som små.

Fjällbotaniska Trädgården och Naturum Vindelfjällen » En av världens nordligaste botaniska trädgårdar med hundratals växter representerade. Naturum beskriver, förklarar och ger förståelse för naturen och områdets värden, samt inspirerar till vistelse och naturkontakt. Utställning och information om Vindelfjällens naturreservat och Kungsleden, aktiviteter, försäljning av kartor, vykort mm.  

Atoklimpen » Ett kulturreservat med samisk historia och det heliga berget i centrum. Lämningar i form av visten och rester efter ren- hagar och renvallar visar hur renskötarna levde förr i tiden. 

Tärnaleden » Vacker och lättvandrad stig längs Tärnaån till Solberg, där anslutning till Kungsleden finns. Stigen är bred och grusad fram till hängbron ca 2,5 km uppströms från Tärnaby Camping. Efter leden finns också fina möjligheter till fiske och då krävs fiskekort för Tärna FVO, finns bland annat på Hemavan Tärnaby Turistbyrå. 

 

Mer information

Hemavan Tärnaby