Malå

Närheten till natur och kultur i kombination med shopping och nöjen gör Malå till ett uppskattat resmål. På toppen av Tjamstanberget mitt i Malå kan besökaren njuta av utsikten över den lappländska naturen. Tjamstanbackarna är ett populärt mål för skidåkare, inte minst barnfamiljerna.

Närheten till natur och kultur i kombination med shopping och nöjen gör Malå till ett uppskattat besöksmål. På toppen av Tjamstanberget mitt i Malå samhälle kan besökaren njuta av utsikten över den storslagna lappländska naturen, skog, vattendrag, berg och myr. På bergets topp finns en stor träskulptur av Samen Nila och en toppkåta. Här är det också nära till friluftsanläggningar och motiosnsslingor.

Vintertid är Tjamstanbackarna ett av Västerbotten Lapplands populära besöksmål för skidåkare. Här trivs inte minst barnen och barnfamiljerna. Flera välpreparerade pister, snowboardland, barnvinterland och längdspår.

På Malå Hembygdsområde kan man se bruksartiklar och verktyg från forna tiders slöjdare. Här finns ett hembygdsmuseum med ett 1960-talsmuseum och ett samiskt museum.

I Malå finns Sveriges sydligaste skogssameby. Den samiska kulturen kan man ta del av i Malå Lappstad. Här finns 20 kåtor och 21 häbren, ett tydligt exempel på Skogsamisk byggtradition. Det naturskönt belägna naturreservatet Koppsele, ett av kommunens äldsta samevisten, är ett populärt utflyktsmål sommartid.

Sagabiografen i Adak är en 1940-tals biograf som lever vidare i välbevarad miljö. I juli varje år hålls en uppskattad filmfestival.

Mer information

Malå