Robertsfors

Kulturhistoriska miljöer, härliga stränder och familjevänliga vinteraktiviteter. I den vackra naturen trivs familjen, vandraren, fiskaren och golfaren. Museibesök, konstutställningar, teater och musik lockar den kulturintresserade. Sahara Hotnights, Frida Hyvönen och Jimmy Källqvist startade sin musikkarriär här.

Robertsfors har ett rikt utbud av intressanta kulturhistoriska miljöer. Handel, sjöfart, krig och bruksepoker har satt sina spår. I Kulturum Ratan berättar en utställning om landhöjningen, hamnepoken och 1809 års krigshändelser. Robertsfors Bruksmuseum visar industrialismens framväxt från 1758 till mitten av 1900-talet och hur lilla bondbyn Edfastmark, blev Robertsfors Bruk. I Ånäset finns Ostens Lager där Kejsaren av ostar, Västerbottensosten, lagras på sin väg till butikshyllorna. Stenfors Gård har gårdsbutik, antik- och loppishallar. Den medeltida Bygdeå kyrka är också väl värt ett besök.

Sportfiskaren trivs längs Rickleåns strömmande vatten, vid en insjö eller på en fisketur längs den långa kuststräckan. Golfaren passar på att ta en runda på den skotskinspirerade 18 håls parkbanan och insjö- och havsbaden med sina härliga sandstränder är idealiska för barnfamiljer. Vintertid kan man åka över mållinjen i Robertsfors efter sju mil på längdskidor i det klassiska 7-mila loppet som startar i Vindeln.

Mer information

Robertsfors