Umeå

Spännande shopping, schyssta hotell, förstklassiga restauranger och ett rikt kulturliv. I Umeå är du mer välkommen. Gå på festival med kompisgänget – eller flyg hit för en mysig weekend med någon du gillar.

Umeå är norra Sveriges största stad med 120 000 invånare. Tack vare universitet med sina 35 000 studenter har hela staden en ungdomlig karaktär. Det är också en stad med ett brett och spännande utbud. Under 2014 var Umeå Europas kulturhuvudstad.

I city finns shoppingstråk med gallerior, unika butiker och förstklassiga restauranger. I Umeå finns Bildmuseet, Gitarrmuseet, Kvinnohistoriska museet, Västerbottens museum. Kulturhuset Väven, mitt emellan citykärnan och Umeälven, är ett helt kvarter där olika kulturyttringar vävs samman och på Kulturtorget samsas serveringar med bageri och torghandel.

Strandpromenaden kantas av fina parkområden och restaurangbåtar, som kvällstid fylls med sommarglada gäster. Många trevliga hotell och boendealternativ gör city till en bra utgångspunkt för den som vill uppleva hela området. Strax utanför city finns badplatser, friluftsområden och historiska platser.

Mer information