Vilhelmina

Vilhelmina ligger vid Volgsjön och är ett centrum i södra Lappland som erbjuder möten med kultur, natur och spännande utomhusaktiviteter.

Vilhelmina kyrkstad bjuder in till en historisk resa i tiden. Besök de klassiska Kyrkstugorna och föreställ dig livet för många hundra år sedan. Här kan du köpa hantverk från orten, besöka Hembygdsmuseet och bo i en genuin miljö som omges av spännande kultur och vacker natur.

Nybyggarveckan i juli är en temavecka med nybyggarkulturen i fokus. Det bjuds på stadsvandringar, utställningar, konserter, lanthandel, föreläsningar, samisk kultur och mycket mer för såväl stora som små. Andra helgen i juli arrangeras den anrika spelmansstämman som arrangerades första gången sommaren 1942.

På populära Wilhelmina Winter Weekend kan besökaren upplev snö, kyla och riktig vinter när den är som roligast.

I nära anslutning till tätorten har du tillgång till enklare cykelleder och lättillgängliga promenadstigar och vandringsleder. Promenera längs Volgsjön och stanna till vid Gubbseleforsen eller ta bilen till Sagatun och upplev Blaikfjällets naturreservat. Här finner du lättvandrade stigar med fina trappor och spänger. Du kan välja på två turer, Stormyrsstigen eller Sumpskogsstigen.

Vilhelmina kommun är välkänt för det utmärkta fisket. Redan runt tätorten finns flera intressanta strömmande vatten och sjöar. I Vilhelmina kan du stiga av bussen eller tåget och nå fiskevatten inom gångavstånd. Volgsjön ligger direkt utanför samhället och är känd för sin storvuxna öring. Testa även nedre delen av Vojmån som har ett harrfiske av högsta klass.

Vilhelmina har en egen flygplats, South Lapland Airport, som brukar kallas porten till vildmarken. Hit går direktflyg från Arlanda. Sommartid kan man också åka med klassiska Inlandsbanan till Vilhelmina.

Mer information

Vilhelmina