Fiske

Fiska gädda? Havsöring? Lax? Fram med spöet bara. Västerbottens vatten är både salta och söta med fantastiska möjligheter – oavsett om det gäller flugfiske, spinnfiske eller vanligt mete.

I Västerbotten finns fiskevatten som passar alla, både proffs och nybörjare. Oftast är vattnen dessutom lätta att nå.

Ett bra tips är att anlita en guide eller få fråga ett lokalt fiskecentrum eller turistbyrån på orten om rekommendationer. Här kan du också köpa fiskekort och fiskekarta. Det finns flera oreglerade älvar i länet som inbjuder till fiske med fluga och spinnare. Följ E4:an längs kusten så hittar du en laxälv var femte mil. Lax, havsöring och harr trivs gott i länets alla stora, strömmande vattendrag. 

Några höjdpunkter:

» I Ammarnäs förenas Vindelälven med Tjulån och bildar några av länets bästa strömfiskevatten. Här kan du bland annat försöka dig på att fånga den unika Ammarnäsöringen.

» Hemavan Tärnaby har ett rikt utbud av fina fiskevatten med öring och röding. För den som vill ha mer avancerade vatten är Tärnaån och Tärnasjön utmärkta.

» Klassiska Vojmån och Ångermanälven erbjuder strömfiske av öring och harr.

» I Ransarån är vattnet i fjällälven glasklart och välkänt för sina storväxta ädelfiskar. De övre delarna nås med helikopter, båt eller så tar du dig dit till fots.

» Även gäddfisket vid kusten och i inlandet är något alldeles extra; längs kusten rekommenderas Sävarån och Täftefjärden i Umeåtrakten. Byske Laxdal med den laxrika Byskeälven som pulsåder lockar fiske- och naturintresserade från hela Europa.

För mer information och tips på bra fiskevatten i Västerbotten se nedan.

Mer information