Kultur, konst & litteratur

I Västerbotten möter du både forntida och samtida kultur under samma resa. På museum och i evenemang njuter kulturnördar av musik, hantverk, konst, litteratur, historia, det samiska arvet och mer.

2014 var Umeå Kulturhuvudstad i Europa. Det här var givetvis ingen slump – eller enbart Umeås förtjänst. Det var ett resultat av en region som är rik på området, inte minst tack vare det samiska arvet som fortfarande idag är en central och vital del av Västerbotten.

 

Västerbotten har även ett eget operahus, mängder av museum med olika inriktningar och musikscen som alltid producerar spännande populärkultur. Bildmuseet i Umeå är en annan internationell aktör liksom Skulpturparken på Umedalen som är en av Europas förnämligaste.
Västerbotten är berättarnas län. Här har flera stora författare vuxit upp, som Torgny Lindgren, Stieg Larsson och Sara Lidman. Och traditionen fortsätter, det kan du bland annat uppleva på Berättarfestivalen i Skellefteå.
En av litteraturens stora förtjänster är att du släpps in i andra människors och kulturers värld och vardag. Västerbottens romanförfattare skildrar ofta sin hembygd, så mycket har du redan upplevt om du läst dem.

Men ytterligare en dimension är att bokstavligen resa hit och vandra din favoritförfattarens fotspår – genom byar som Raggsjö, Hjoggböle och Moggliden – och lägga fler pusselbitar till de spännande historier som berättats i länet.

En modern, berättare är serietecknaren Niklas Eriksson som via sin serie Carpe Diem varje dag berättar historier för Norden och Europa och i 190 amerikanske dagstidningar.

En annan sida är att uppleva litteraturen på festival. Berättarfestivalen i Skellefteå innehåller visserligen en mängd olika berättartraditioner, både muntlig och skriftlig, men är en upplevelse som rekommenderas. Hit kommer berättare från hela världen.
Ta en titt här på spännande evenemang i Västerbotten!

Mer information