Måltid i Västerbotten

Det västerbottniska köket karakteriseras av rena, vilda smaker. Många är de restauranger som serverar rätter med lokal anknytning. Passa också på att besöka lokala producenter med försäljning.

Västerbotten har ett unikt skafferi av råvaror i vår vilda mark, mellan kust och fjäll. 

Dessa råvaror används dagligen hemma i köken hos västerbottningarna själva, i länets många utsökta restauranger och av en rad internationellt framgångsrika kockar som har sitt ursprung i Västerbotten.

Vårt matarv går hand i hand med de värdefulla natur- och kulturmiljöerna i länet – de varken kan eller bör separeras från varandra. Att äta den västerbottniska maten är att ta del av traditionerna, rätterna och förutsättningarna som funnits här i många generationer.

Här finns fjällrödingen, älg- och renkött, svampen, våra åkerbär och hjortron, men också förädlade produkter som den klassiska Västerbottensosten och succén Brännlands Iscider – dessertvinet som avrundar middagar på allt fler matbord världen över.

Västerbotten upplever du med alla sinnen, inte minst smaklökarna.

För bokning och mer information om besöksmål, se Västerbottens destinationer eller ta kontakt med respektive 

Missa inte:

Restaurang Wild River som ligger vid Mårdseleforsens naturreservat, där blir man bjuden på mat med råvaror från lokala producenter och det som finns i naturens eget skafferi. Ligger vid Vindelälvens mäktigaste och mest natursköna områden. 

Sjömansinspirerade Gotthards krog, en av få KRAV-certifierade restauranger i Umeå och de blev utnämnda till Årets Hållbara restaurang 2018.

Björk -topprestaurang & fjällbar en restaurang uppe på fjället i Hemavan som lagar mat med ekologiska och lokala råvaror samt bjuder på en storslagen utsikt till maten.

Läs mer om Västerbottens matupplevelser i artiklarna här.

Eller besök våra destinationers webbplatser via länken nedan.

 

 

 

 

 

 

Mer information