Natur & Klimat

Naturen i Västerbotten är storslagen, vild och vacker. Vi vill att du använder den, upplever den och tar den till dig. Oavsett om du är aktiv med kroppen eller låter själen få ro.

Den vindpinade havskusten i öster, den trolska skogen i inlandet och den majestätiska fjällvärlden i väster. Västerbottens dramatiska skiftningar i landskapet erbjuder ett fullmatat smörgåsbord för alla friluftsälskare. Möjligheterna till utomhusaktiviteter i natursköna områden är obegränsade – oavsett årstid.

Kajak, sälsafari, promenader, turskidor, havsfiske, havsbad, pimpelfiske, långfärdsskridskor. Det finns många olika sätt att njuta av naturen längs Västerbottenskusten.

Havet ramar in allt. Innan isen lägger sig är det vilt och livligt, under vintern mer stilla samtidigt som isen bäddar för nya aktiviteter.

Lika snösäkert om vintern lika solsäkert är det på sommaren, eller iallafall om man räknar solljuset. I norra Sverige kan man njuta av naturen under stora delar av dygnet tack vare ljusa sommarnätter.
Något som även är väldigt vanligt förekommande i norra Sverige är norrsken, det är ett fenomen som lockar besökare från hela världen.

I inlandet regerar skogen som är perfekt för promenader och längdskidor. Bland träden är det tyst och stilla; här kan du känna hur vardagsstressen släpper. Ungefär 80 % av Västerbotten består av skog. Barrskogsområdet i Västerbotten är en del av taigan. Större delen av all skogsmark i landskapet består av tall och gran, endast ca 3 % lövskog, framförallt björk och asp. Västerbottens skogar är full av bär, förutom blåbär och lingon finns hjortron, åkerbär, kråkbär och tranbär.

Ju längre västerut i Västerbotten du kommer, desto mer kuperat blir det. De tusenåriga fjällmassiven tornar upp sig och där finns platser som varje år lockar tusentals besökare som vill åka skidor, både utför och på längden, och fjällvandra.  Hemavan Tärnaby räknas som ett av Sveriges absolut bästa områden för utförsåkning. Andra fjällorter där mäktiga bergsmassiv skapar fina förutsättningar för skidåkning är Kittelfjäll, Borgafjäll, Klimpfjäll och Ammarnäs. Kusten har omkring 150 dygn per år med snö, medan de nordvästligaste delarna har snötäcke uppåt 200 dygn. På vissa delar i länet ligger snön kvar långt in i maj. 

Till Västerbottens rika natur hör förstås också djurlivet. Vid kusten kan du till exempel se säl ute på havet, i inlandet tjäder och orre och i fjällen ripa och ren. Älg, björn, varg, räv, järv och lo är andra djur som lever i länet. I våra vatten kan du få fjällröding, havsöring, harr, gädda eller aborre på kroken.

Vi i Västerbotten värnar om vår fantastiska natur och vill gärna att du tar del av den men att vi tillsammans ser till att den förblir fantastisk.

Tack vare allemansrätten har alla tillgång till naturen. Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad, paddlar kajak eller plockar bär i skogen. Tillsammans är det vårt gemensamma ansvar att använda denna gamla sedvana med omtanke.

Läs mer i artiklarna nedan om vad som är viktigt att känna till och tänka på när du vistas i naturen. 

 

 

 

Mer information