Norrskensspaning

I Västerbotten utspelar sig ofta ett skådespel på himlen, nämligen norrskenet. Med sitt gröna, blåa eller röda sken drar det fram över himlen likt bågar eller strålar.

Vad är Norrsken?
Norrsken eller Polarsken, som det också kallas, bildas när partikelstrålning från solen kommer i kontakt med jordens atmosfär och då skapas elektromagnetisk strålning. Norrskenet på vår norra del av jordklotet kallas Aurora Borealis.

Många tror att Norrskenet bara uppstår nattetid, vilket inte stämmer, men vi behöver mörkret för att kunna se det med blotta ögat. Dagtid kan det endast observeras via speciella instrument. Det är även därför vi i Västerbotten upplever norrskenet på hösten och vintern eftersom sommaren präglas av ljusa nätter.

Förekomsten av norrsken har att göra med solens aktivitet. Denna NORRSKENSPROGNOS graderar chansen att få se Norrsken på en skala. Är aktiviteten hög och du befinner dig en bit från stadens ljus en molnfri kväll eller natt så är chansen stor att du får uppleva Norrskenet.
Visst kan man se Norrsken i Västerbotten!
Norrskenet kan ibland skådas så långt söder ut som södra delarna av Sverige, men störst chans är det om du befinner dig i Norrland under höst och vinter.
Flera av Västerbottens turistföretagare erbjuder Norrskensupplevelser. Här nedan listar vi några.

Mer information