Samisk kultur

Nyfiken på samer, samisk kultur och traditioner? Hos oss kan du lära dig mer om detta ursprungsfolk; om jojken, berättelserna, kläderna och maten.

Samekultur är en berättelse om ett folk som är djupt förknippat med Västerbottens och Lapplands identitet, en levande kultur som fortsätter att kämpa för sina rättigheter. I Västerbotten har du en unik möjlighet att lära känna det samiska genom människors berättelser, konst, musik, traditioner och dess gripande historia.

Du kan till exempel besöka hantverkare som arbetar med duodji (äkta samiskt hantverk), lyssna på berättelser från Sápmi (samernas land) eller njuta av en jojk. Runt om i Västerbotten finns fjällvisten och kåtor, både gamla och nya – Sveriges första samiska kulturreservat finns också här.

Det finns otaliga besöksmål som berättar om det samiska arvet. Till exempel det heliga berget Atoklimpen där du kan se spår av renskötsel från förhistorisk tid eller den samiska kult- och kyrkplatsen Fatmomakke, en samlingsplats för samer och nybyggare sedan 1700-talet.

Upptäck på egen hand eller låt en guide ta dig med på en resa du sent glömmer. Ett personligt möte med den samiska kulturen är vackert, omvälvande och berikande. 

Mer information