Shopping och loppis

Shoppa i Västerbotten för det udda och det äkta. Köp hem lokalproducerad mat (om du kan), hantverk och design. Eller gör årets fynd på någon av länets alla loppisar eller second hand-butiker.

I Västerbottens städer ligger allt nära till hands. Du rör dig bekvämt att mellan det breda utbudet av shopping, kulturupplevelser och smultronställen.

I Umeå och Skellefteå samsas stora kedjor med små specialbutiker. Avstånden mellan gallerior och affärer är korta. Även kaféer och restauranger ligger nära varandra och på flera ställen kan du njuta av västerbottnisk mat med delikata lokala råvaror.

Från och med 2016 finns IKEA i Umeå. Det ligger i anslutning till shoppingcentret Avion med 90 butiker.

Tar du en tur inåt landet hittar du dessutom Lycksele, en av norra Sveriges centrala marknadsplatser under de senaste 400 åren, som än idag är en viktig knutpunkt för södra Lapplands handel.

Butiker och köpcenter finns i alla länets centralorter och ute på landsbygden dyker de verkliga pärlorna upp: små butiker, konsthantverkare och lanthandlare med allt från spik till oxfilé.

Ett tips är att leta efter sådant som verkligen är unikt för Västerbottens län. Hantverk och slöjd– eller helt enkelt någon läcker specialitet från det lokala köket.